Iscreen

Iscreen test

Om een beter inzicht over mijzelf te krijgen heb ik persoonlijkheidstest (Iscreen) afgenomen. Hierbij zijn er duidelijke sterkte en zwakte punten te zien die ik beheers.

Als we eerst naar de communicatiestijlen kijken valt het op dat ik vooral een expressieve communicatiestijl heb hier scoor ik ook een 7/10 op. In het dagelijks leven ben ik ook een erg open en sociale jongen. Ik heb met iedereen wel een praatje en kan met iedereen wel opschieten. Dit sluit dan ook redelijk aan op directief en coöperatief waarop ik beide een 5/10 scoor. Bij deze 2 stijlen ben je ook veel aan het praten maar bij de een is het meer in een harde leidende toon en bij de andere een lieve en meelevende toon. Persoonlijk denk ik dat ik dit allebei wel beheers en ben ik dan ook wel blij met een 5/10 op beide punten. Waar ik daarentegen het minste op scoor is reflexief met een 2/10. Als je even doorleest wat reflexief inhoud kom je erachter dat het eigenlijk het tegenovergestelde is van wat ik ben en waar ik ook hogere scores op krijg. Ik ben niet heel rustig en terughouden in een gesprek. Serieus ben ik alleen wanneer de situatie ernaar vraagt en ik toon zeker wel mijn emoties.

Wanneer we dit gaan vergelijken met de verschillende karakterprofielen dan zie je direct dat de 2 hoogste scores (pionier en netwerker) allebei ook erg sociale en enthousiaste karakters zijn. Ik ben impulsief en origineel en ik sta zeker open voor dingen die ik nog niet zo goed ken. Ook herken ik mijzelf wel in optimistisch, welbespraakt en enthousiast zijn. De 3 dingen waar ik de laagste scoren op haal vind ik ook erg bij mij passen. Ik ben iemand die niet goed is in plannen en dat dan ook vaak achterwege laat. Toevallig dan ook dat bij zowel strateeg, verankeraar als analyticus karakterkenmerken staan die op duidelijk en gestructureerd plannen aankomen. Ook staat er bij verankeraar serieus en zoals ik al had aangegeven bij het stuk over communicatiestijlen kan ik zeker wel serieus zijn maar dan wel wanneer de situatie daarom vraagt.

Omdat ik wel graag wil blijven groeien stel ik 3 ontwikkelingspunten op die ik wil bereiken aan de hand van de uitslag van deze persoonlijkheidstest:

  • Starten met dingen plannen en mijzelf hier dan ook aan houden

Ik ben iemand die het plannen altijd heeft weggeschoven als onbelangrijk, Ik hield me er toch niet aan. Maar daardoor kom/kwam ik wel vaak in tijdsproblemen wat weer resulteert in uitslagen die eigenlijk makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Om dit te kunnen realiseren houd ik vanaf nu een agenda bij waardoor ik al mijn afspraken duidelijk heb staan en waarin ik kan plannen wat resulteert in een structuur aan mijn week wat ook leid tot meer productiviteit.

  • Vaker strenger zijn

Dit klinkt misschien als een onnozel of kinderachtig doel maar dit is toch wel een belangrijke voor mij. Ik ben namelijk zelf van mening dat ik met de kwaliteiten die ik bezit ik een aansturende rol kan bekleden. Dit doe ik namelijk al op mijn bijbaan. Maar ik mag wel ‘strenger’ zijn in het aanspreken van personeel / groepsleden in projecten wanneer het niet volgens de afgesproken regels gaat. Ik ben dan wat dat betreft te coulant omdat ik iedereen te vriend wil houden. Om dit te veranderen ga ik mijzelf dwingen om deze houding en positie aan te nemen. Wat ik denk dat hierbij meer het al doende leert men geld.

  • Meer luisteren

Ik denk dat wanneer ik meer luister in een gesprek dat het gesprek zelf ook veel waardevoller wordt voor alle partijen. En dat zo samenwerking en het begrijpen van elkaar beter verloopt. Dit wil ik verwezenlijken op eenzelfde manier als strenger zijn. Door mijzelf te forceren om in gesprekken een terughoudende rol aan te nemen.

Samenwerken reflectie

Ik heb dit jaar weer 4 groepsprojecten mogen doen. Daar hoort natuurlijk samenwerking bij. Dit ging met sommige groepen makkelijker dan met andere. Bij 2 / 4 groepen was de samenwerking erg prettig. Alles liep vloeiend, het reflexieve en strategische gedeelte werd dan ook opgepakt door iemand die daar wel goed in was. Zo was er een groepsproject waarbij strategisch nadenken van erg belang was. Dit had ik een beetje over het hoofd gezien en ik wilde er direct induiken. Tot een groepsgenoot even mij bij zinnen riep en duidelijk maakte dat zonder tactische strategie wij nergens zouden komen. Hierbij wou ik ook graag werken aan een van mijn ontwikkelingspunten die ik voor mijzelf had opgesteld (meer luisteren). Ik nam dit project een meer terughoudende rol omdat ik merkte dat de competenties van mijn groepsgenoten een grotere positieve impact zouden hebben op dit project dan die van mij. Deze combinatie zorgde ervoor dat wij uiteindelijk een goed eindresultaat konden neerzetten met de gehele groep wat ik niet had verwacht zonder dit persoon.

Ook was er een project waarbij je veel data moest vergaren met je groep, dit analyseren en vervolgens een duidelijk marketing advies uit moest maken. Zoals ook uit mijn Iscreen test is gebleken is analyseren niet een van mijn sterkste punten. Gelukkig was er net als bij het voorgaande project een groepsgenoot die hier wel erg competent in was. In dit project was het analyseren van data een van de 2 grote delen. Daarom heb ik mijzelf in dit project niet teruggetrokken en heb ik een leidende rol aangenomen. Er was ook iemand anders die ook een leidende rol aannam maar tot mijn verbazing verliep dit alsnog erg soepel. Een leider is voor mij ook niet iemand die als een dictator alles bepaald. Maar iemand die in goed overleg met groepsgenoten beslissingen durft te maken. Goede taakverdelingen aan de hand van skills kan geven en betrokken blijft met de groep waar hij/zij leider van is. Dit had het andere leidende persoon uit mijn groep ook en hierom verliep de samenwerking in dit groepsverband ook top.

Daarentegen kan het niet altijd goed gaan. Ik had ook een projectgroep waarbij er iemand zat waar ik een allergie op had (Dit klinkt erg gemeen maar ik refereer naar de kernkwadranten van Ofman). Dit persoon had een totaal andere karaktertrek als ik. Waar ik enthousiast en optimistisch was. Was dit persoon meer nuchter en pessimistisch. Daar is helemaal niks mis mee, maar het maakte wel dat de samenwerking daardoor stroef verliep wat zich ook de sfeer over het algemeen in de groep lied bepalen. Dit waren voor mij een aantal moeizame weken waarin ik met elke dag hoopte dat het einde van dit project dichterbij kwam. Uiteindelijk is dit project wel met een voldoende afgerond en zie ik het ook als een leermoment. Dit soort situaties zullen later gegarandeerd voorkomen en dan hoor je daar op een professionele manier je schouders onder te zetten en door te gaan. Zo heb ik (en ik neem aan de andere) gehandeld dit project om er toch het beste van te maken.

Met het laatste projectgroepje heb ik eigenlijk niks aan te merken op de sfeer. Het was een gezellige groep die ook om en nabij dezelfde karakteristieke trekjes had. Dat was dan ook meteen onze valkuil. De eerste paar lessen hadden we het te gezellig en er is niet echt een leider gekozen. Wat resulteerde in meer laksheid vanuit iedereen waaronder dus ook ikzelf. Tot op een gegeven moment 2 anderen samen met mij toch bedachten dat er wel wat gedaan moest worden. Dus er werden duidelijke afspraken en een taakverdeling gemaakt. Alles zou weer moeten gaan lopen. Maar alsnog was er iemand die meerdere keren het werk niet af had en niks van zich liet horen. Toen dacht ik stiekem: “Dit is een uitgelezen kans om te werken aan een van mijn ontwikkelingspunten.” Dus ik ben hier strenger geweest naar dit persoon. Ik denk niet dat dit persoon het heel leuk vond en natuurlijk kan het altijd gefinetuned worden. Maar de eerste stap is daarvoor al gezet. Na deze aanvaring is de samenwerking goed en positief verlopen voor de rest van dit project.

Ik denk dat ik kan zeggen dat alhoewel het op sommige momenten niet zo leuk was ik wel het meeste heb geleerd van de groepen die wat moeizamer verliepen.

Scroll naar boven